Jūsų lankymasis šioje svetainėje

yra -as 

nuo jos įkūrimo 2001 11 07

 


Apie Daujėnų 2011 m. lokalinių tyrimų ekspediciją

Antroji pakartotinė „Versmės“ leidyklos ekspedicija į Daujėnus ir jų apylinkes, pratęsianti pernai, 2010 m., vykusią ekspediciją, vyko 2011 m. birželio 13-19 d. Ekspedicijos išvakarėse Pasvalio laikraštis „Darbas“ per du numerius (2011 05 12 ir 2011 05 17) išspausdino ekspedicijos vadovo Antano Šimkūno straipsnį „Rašto paminklas Daujėnų kraštui“, kuriame plačiai apžvelgiama „Versmės“ leidyklos veikla įgyvendinant šimtatomės serijos monografijų, skirtų buvusiems valsčiams, leidybą, pristatomi ekspedicijos dalyviai, nurodomos pagrindinės medžiagos, kurios rengiamos būsimai monografijai. Ją planuojama išleisti 2014 metais, kai Daujėnai pažymės 460-ąsias savo vardo paminėjimo istoriniuose šaltiniuose metines.

Ekspedicijos vadovas Antanas Šimkūnas į Daujėnus atvyko birželio 12 d., sekmadienį, kai čia masiškai susirenka daujėniečiai švęsti Sekminių atlaidų. Buvo gera proga susitikti su įdomiais žmonėmis, paprašyti jų pagalbos renkant medžiagą būsimai monografijai. 

2011 06 13, pirmadienis.

Ekspedicija pradeda darbą. Iš Kauno autobusu atvyksta žinomi architektai Marija ir Martynas Purvinai. Leidyklos darbuotojas Jonas Dubickas iš Vilniaus atveža dailės istorikę Regimantą Stankevičienę, fotografą Aloyzą Balčiūną, kalbininkę Veroniką Adamonytę, žurnalistę Marijoną Varneckienę. Į seniūnijos būstinę atvyksta pasvaliečiai muziejininkai Albinas Kazlauskas, Antanas Stapulionis, Vilius Grabskis, daujėniečiai pedagogai Stanislava Beniulienė, Juozas Beniulis, kraštotyrininkas Stasys Mackevičius.

10 val. susirinkusius seniūnijos būstinėje sveikina Daujėnų seniūnas Vladas Vitkauskas, supažindina ekspedicijos dalyvius su darbo ir gyvenimo sąlygomis, pateikia žemėlapius ir informaciją apie Daujėnų kraštą. Aptariamas ekspedicijos veiklos planas.

16 val. ekspedicijos dalyviai lankosi Pasvalio krašto muziejuje, apžiūri Daujėnų krašto eksponatus, dalyvauja „Knygų kelio“ leidyklos išleistos Antano Šimkūno autobiografinės knygos „Susitiksime prie ąžuolo“ pristatyme.

Vakare ekspedicijos dalyviai apgyvendinami Pasvalio globos namuose.

2011 06 14, antradienis.

9 val. ekspedicijos dalyviai renkasi seniūnijoje. Aptariamas dienos darbo planas. Architektai Marija ir Martynas Purvinai su kraštotyrininku Stasiu Mackevičiumi išvyksta tyrinėti senovinio Smiltynės kaimo. Seniūnas Vladas Vitkauskas su dailės istorike Regimanta Stankevičiene ir fotografu Aloyzu Balčiūnu išvyksta apžiūrėti Porijų koplytėlės. Kalbininkė Veronika Adamonytė užrašinėjo pokalbį su Daujėnų senbuviu Stasiu Majausku. Rengiamas medžiagas monografijai aptarėme su autoriais – Juozu Beniuliu, Viliumi Grabskiu, Albinu Kazlausku, Vladu Galvanavičiumi, Algimantu Krinčiumi, Vidmantu Mikniumi. Dailės istorikė Regimanta Stankevičienė su fotografu Aloyzu Balčiūnu tyrinėjo Daujėnų bažnyčios architektūrą.

2011 06 15, trečiadienis.

9 val. Aptariami vakarykščiai darbai, susitariama dėl kitų išvykų ir susitikimų. Architektai Marija ir Martynas Purvinai aplanko Baukų ir Smilgių kaimus, esančius šalia vienas kito. Kalbininkė Veronika Adamonytė šnekino Porijų kaimo gyventojus. Žurnalistė Marijona Varneckienė aplankė buvusio Galinių kaimo gyventojus Adėlę Šarkūnienę ir Armandą Vyčą, rado pas juos įdomių nuotraukų, surinko naujų faktų apie buvusius šio kaimo gyventojus. Su istoriku Algimantu Krinčiumi aptarėme jo renkamą medžiagą apie 16 a. Daujėnų istoriją. Gamtos skyriaus redaktorius Juozas Beniulis sutiko padėti kraštotyrininkui Vladui Galvanavičiui suredaguoti surinktą medžiagą apie Daujėnų krašto miškus, durpynus.

2011 06 16, ketvirtadienis.

9 val. Daujėnų seniūnijoje aptariami atlikti darbai, tariamasi dėl kitų. Pedagogas ir kraštotyrininkas Juozas Beniulis su architektais Marija ir Martynu Purvinais išvyksta tyrinėti senovinio Moliūnų kaimo. Susitariame su architektais Purvinais, kad bus parengta Petraičių kaime buvusios Šimkūnų sodybos istorija, planas, parinktos nuotraukos. Kraštotyrininkai Albinas Kazlauskas ir Vilius Grabskis pristato jau parengtas medžiagas apie daujėniečių pavardes ir komunikaciją Daujėnuose.

Savanoriškai į ekspedicijos darbą įsijungęs daujėnietis Stanislovas Vadapolas pasiūlė daug nuotraukų iš praeities ir dabarties. Kalbininkė Veronika Adamonytė Valakų kaime užrašinėjo pokalbį su senbuvę Stumbriene – Navakaite. Žurnalistė Marijona Varneckienė rinko medžiagą Pasvalio krašto muziejuje ir M. Katiliškio viešojoje bibliotekoje.

2011 06 17, penktadienis.

Rytą seniūnijoje pasikeičiama nuomonėmis dėl atliktų ir būsimų darbų. Architektai Marija ir Martynas Purvinai, lydimi kraštotyrininko Stasio Mackevičiaus, tyrinėja Smilgių, Trajoniškio, Malupių kaimų architektūrą. Muziejininkas Albinas Kazlauskas susitikinėja su Daujėnų krašto senbuviais, renka faktus apie buvusį valsčių nepriklausomybės metais. Žurnalistė Marijona Varneckienė toliau renka medžiagą M. Katiliškio viešojoje bibliotekoje. Istorikas Algimantas Krinčius tyrinėja Daujėnų bažnyčios archyvus. Kalbininkė Veronika Adamonytė, kaip ir buvo numatyta, autobusu išvyksta į Vilnių.

2011 06 18, šeštadienis.

Kraštotyrininkas Stasys Mackevičius toliau savo automobiliu vežioja architektus Mariją ir Martyną Purvinus po Daujėnų seniūniją. Berklainiuose jie apžiūri Krikščiūnų sodybą, lankosi Mikėnų kaime, Petraičiuose, kur buvo Šimkūnų sodyba .Žurnalistę Marijoną Varneckienę Daujėnų seniūnas Vladas Vitkauskas nuveža į Biržų rajoną, pas buvusią Galinių kaimo gyventoją Angeliną Narbutaitę, kuri pateikė vertingos medžiagos apie Dalinavos kaimą ir jo gyventojus. Grupė ekspedicijos dalyvių lankėsi „Darbo“ redakcijoje, kuri sutiko būti „Daujėnų“ monografijos parengimo globėja. Redakcijos darbuotoja Zina Magelinskienė perdavė parengtą straipsnį apie Daujėnų krašto partizanų pagerbimą.

2011 06 19, sekmadienis.

Ekspedicija baigia darbą. Architektai Marija ir Martynas Purvinai autobusu išvyksta į Kauną. Ekspedicijos vadovas ir žurnalistė Marijona Varneckienė savo automobiliu grįžta į Vilnių.

Ekspedicijos dalyviai patenkinti atliktu darbu, dėkingi Pasvalio ir Daujėnų vadovams už dėmesį ir paramą. Pasvalio rajono savivaldybės vicemeras Povilas Balčiūnas, Daujėnų seniūnas Vladas Vitkauskas nuoširdžiai pasirūpino, kad ekspedicijos dalyviams būtų sudarytos geros darbo sąlygos, jie liko patenkinti ir nakvyne, ir maitinimu.

Ekspedicijos vadovas, monografijos „Daujėnai“ vyriausiasis redaktorius Antanas Šimkūnas

2011 06 27

   

 

Atgal Viršun

 

 
© Versmės leidykla                                                          Mums rašykite leidykla@versme.lt