lankymasis šioje svetainėje

 


Apie Palangos 2012 m. lokalinių tyrimų ekspediciją

Šiais metais antroji ekspedicija Palangoje ir jos apylinkėse prasidėjo tuoj po Joninių – birželio 25-ąją. Nors kurortinis sezonas dar nebuvo įsibėgėjęs, ir tokiu metu ekspedicijos dalyvius apgyvendinti nėra paprasta. Tačiau, kaip ir pernai, Palangos miesto savivaldybė rado galimybę pasirūpinti ekspedicijos dalyviais ir nemokamai apgyvendino juos Birutės alėjoje, visai šalia J. Basanavičiaus gatvės, viloje „ Džiuljeta“. Žinoma, čia vieta, kur daug pagundų ieškoti malonumų, tačiau orai buvo palankūs tik dirbti, o ne pramogauti.

Pirmosios ekspedicijos dalyviai aprėpė daugelį gamtos, socialinių, švietimo, kalbos, etnologijos temų, o šiemet stengtasi tyrinėti politinio ir ekonominio gyvenimo, kultūros, architektūros ir verslo, amatų ir prekybos, sveikatos apsaugos klausimus.

Žinoma, kaip ir pernai, daugeliui ekspedicijos dalyvių padėjo susiorentuoti, naudingos informacijos pateikė Palangoje gimusi, šiuo metu Klaipėdoje gyvenanti universiteto magistrantė Dainora Lubytė. Keletas jos straipsnių jau leidykloje, dar kelis pažadėjo parašyti šiemet. Žurnalistė Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė tyrinėjo savivaldos raidą ir pokyčius, domėjosi buvusių ir dabartinių Palangos vadovų darbais, jų biografijomis ir likimais.

Energetikos specialistė Aušra Tvarijonaitė susidomėjo Palangos aprūpinimo gamtos teikiama energija galimybėmis. Šalia Palangos sukasi vis daugiau vėjo jėgainių, todėl susirado šios srities specialistą Vladimirą Truniavį, kuris ne tik surengė pažintinę ekskursiją į jėgainių parką, bet ir pateikė įdomios medžiagos apie vėjo energetikos istoriją ir perspektyvas pajūryje. Jau pradėtas rengti straipsnis apie terminių požeminių vandenų panaudojimą.

Įdomu tai, kad patyręs žurnalistas Vytautas Žeimantas į ekspediciją atvažiavo taip gerai pasiruošęs, jog nustebino Palangos oro uosto vadovus žiniomis apie oro uosto istoriją – daugelis faktų jiems buvo negridėti, o pats ekspedicijos dalyvis turimą informaciją papildė gyvais oro uostų veteranų pasakojimais.

Būsimoji medikė Kamilė Plešnytė, jau skaičiusi pranešimus tarptautinėse mokslinėse konferencijose, greitai perprato, koks sudėtingas yra sveikatos apsaugos įstaigų, reabilitacijos centrų ir sveikuolių darbas kurorte, todėl sukaupė daug medžiagos publikacijoms.

Ieva Kaminskaitė surinko nemažai istorinės medžiagos, daug mačiusių žmonių pasakojimų apie prekybą ir turgaus veiklos pokyčius Palangoje.

Žurnalistei Monikai Grigūnienei teko nelengva užduotis ne tik ištyrinėti kulinarinį paveldą, bet ir paanalizuoti, kaip jis panaudojamas dabar Palangos restoranuose, kavinėse, valgyklose.

Palangoje visada kunkuliavo kultūrinis gyvenimas, o dabar jis tiesiog verda.

Susitikę su dailininku Juozu Griušiu aptarėme, kaip monografijoje pateikti net dvidešimties dailininkų ir dar didesnio būrio tautodailininkų kūrybą.

Pedagogės Milda Staškevičienė ir jos dukra Greta bandė apžvelgti literatūrinę Palangą. Juk čia gyveno Antanas Venclova, Ignas Pikturna, Ramutė Skučaitė, Laimonas Tapinas ir didelis būrys literatų, jie paliko pėdsaką – rengė literatūros vakarus, susitikimus su skaitytojais ir panašiai.

Buvusi pedagogė Regina Skruibienė jau yra sukaupusi gausybę faktų apie gyvenamosios aplinkos pokyčius, grožio paieškas Palangoje, kartu su kitais ekspedicijos dalyviais šiemet domėjosi valsčiaus kaimų istorija, sodybų aplinka.

Ekspedicijos dalyviams daug padėjo Palangos miesto bibliotekos kraštotyros skyriaus vedėja Bronislava Spevekovienė, nes daug kraštotyros medžiagos sukaupta bibliotekoje. Jeigu jie netaps monografijos straipsniu, tai bent padės susiorentuoti, kur toliau gilintis, kaip tyrinėti pasirinktą temą.

Ekspedicija vyko sklandžiai, padirbėta efektyviai. Teliko, kad visi autoriai laiku pateiktų savo rašinius leidyklai. Kūrybinės jiems sėkmės!

Ekspedicijos vadovas, monografijos „Palanga“  vyriausiasis redaktorius Stanislovas Balčiūnas

 
   
 
   
 
   
 

2012 08 13

   

 

Atgal Viršun

 

 
© „Versmės“ leidykla                                                                     Mums rašykite leidykla@versme.lt