lankymasis šioje svetainėje

 


Apie Kaltanėnų, Labanoro, Reškutėnų 2012 m. lokalinių tyrimų ekspediciją

Šių metų liepos 16–22 dienomis vyko antroji, pakartotinė, „Versmės“ leidyklos organizuota lokalinių tyrimų ekspedicija į Kaltanėnų kraštą. Ekspedicijoje dalyvavo 23 žmonės. Jai vadovavo monografijos „Kaltanėnai. Labanoras. Reškutėnai“ vyr. redaktorė Danutė Grigienė.

Kaip ir pernai, ekspedicijos dalyviai gyveno Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre, visą ekspedicijos laiką važinėjo dviračiais. Už tai esame dėkingi Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktoriui Kęstučiui Lisauskui.

Liepos 16 d. Kaltanėnų seniūnijos salėje, kurią nuo šių metų birželio 9 d. puošia pašventinti Kaltanėnų miestelio herbas ir vėliava, ekspedicijos dalyvius pradėjus darbus pasveikino ir pažadėjo visokeriopai remti monografijos rengimą Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis.

Iš 23 šių metų ekspedicijos dalyvių net 12 Kaltanėnų ekspedicijoje dalyvavo antrą kartą ir toliau gilinosi į savo nagrinėjamas temas.

Etnologė Inga Butrimaitė uoliai ir profesionaliai kalbino daug senųjų vietos gyventojų apie žmogaus ryšį su gyvenamąja aplinka.

Etnologas doktorantas Rolandas Petkevičius šiais metais papildė medžiagą apie Kaltanėnų valsčiaus pietinio pakraščio kaimų, išsibarsčiusių Labanoro girioje, tradicinės liaudies medicinos patirtį.

Povilas Šimkavičius, jau parengęs monografijai kelis straipsnius, šiemet uoliai talkino Reškutėnų muziejininkei Viktorijai Lapėnienei ruošiant turtingą Reškutėnų mokyklos istoriją ir Reškutėnų kronikos detales.

Vytautas Navickas toliau gilinosi į kūdikių priežiūros, moterų sveikatos ir higienos tradicijas.

Monika Balikienė ieškojo tikėjimo bloga akimi apraiškų.

Pernai surinktą gausią medžiagą apie kaimų architektūros detales patikslino ir papildė Elvyra Straševičienė.

Antrus metus ekspedicijoje dirbo mūsų monografijos istorijos skyriaus redaktorius Stanislovas Buchoveckas, fotografas, žurnalistas Stanislovas Balčiūnas, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Guigienė ir kaltanėniškė gimnazistė Simona Breidokaitė, Vilniaus Gabijos gimnazijos istorikas Raimundas Trinkūnas ir gimnazistės Aigustė Starkutė bei Dovilė Daukšaitė.

Šiemet turėjome tikslą surinkti kuo daugiau autentiškos vietinės informacijos apie kaimų istorijas. Prieš pradedant darbus daugelio knygų apie Lietuvos kaimus autorius Martynas Purvinas supažindino jaunuosius ekspedicijos dalyvius su kaimų istorijos ypatumais, pasidalino savo patirtimi renkant medžiagą ir pateikė klausimyną šia tematika, kuris tikrai padėjo „prakalbinti“ žinių pateikėjus. M. Purvinui talkino ne tik jaunieji padėjėjai, bet ir žmona Marija Purvinienė.

Lituanistas Benjaminas Kondratas keliavo po Kaltanėnų, Labanoro ir Reškutėnų apylinkes kūrėjų pėdsakais. Jo straipsnyje bus paminėti daugiau ar mažiau garsūs mūsų krašte gimę ar gyvenantys kūrėjai ir visiems žinomi garsūs rašytojai, poetai, pamėgę leisti vasaras mūsų krašto gamtos prieglobstyje.

Keliautojas, geografas Tadas Šidiškis papildė savo medžiagą apie mūsų krašto mitologines vietoves.

Šių metų ekspedicijos sąraše gausu mokslininkų – gamtininkų. Tai – geologė Rimantė Guobytė, tyrinėjanti kvartero periodo palikimą, dirvožemininkė Virgilija Gregorauskienė, botanikė Zofija Sinkevičienė (būtent ji pasiūlė į Raudonąją knygą įrašytą augalą – ežerinę lobeliją, rastą tik keliuose netoli Kaltanėnų esančiuose ežeruose, panaudoti Kaltanėnų herbe).

Bene didžiausius atstumus dviračiu palei Žeimenos vingius, pelkėtas Kretuono apylinkes ir Labanoro girios kalvynų bei ežerynų labirintus įveikė geografas Rimvydas Kunskas. Nei fotoaparato gedimai, nei blogi orai nesutrukdė jam padaryti kelių šimtų svarbiausių geografinių objektų nuotraukų.

Gabijos gimnazijos geografė, ekspedicijos vadovė Danutė Grigienė, padedama ekspedicijos dalyvių, surinko daug naujų, niekur neminėtų kaimų žemėvardžių, kurie bus sužymėti Kaltanėnų žemės vardyno žemėlapyje.

Ekspedicija baigėsi, bet darbai tęsiasi – rengiami straipsniai monografijai. Laukiame išsamių ir gražių.

Ekspedicijos vadovė, monografijos „Kaltanėnai. Labanoras. Reškutėnai“ vyriausioji redaktorė Danutė Grigienė

2011 09 13

Reškutėnų muziejuje. Iš kairės Rimvydas Kunskas, Viktorija Lapėnienė ir Danutė Grigienė

Ekspedicijos dalyviai

Siuvėja Bronė Vaitkūnienė Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę pasiuvo trispalvę

Pas Aldona Lazauskienę lankėsi Dovilė Daukšaitė

Vilhelminą Tijunėlienę kalbina Aigustė Starkutė

Raimondas Trinkūnas, Aigustė Starkutė, Dovilė Daukšaitė prie Labanoro regioninio parko direkcijos

Monografijos vyriausioji redaktorė Danutė Grigienė

Ekspedicijos dalyvių pasitarimas Kaltanėnų seniūnijos salėje

 

Atgal Viršun

 

 
© „Versmės“ leidykla                                                                     Mums rašykite leidykla@versme.lt